Welbevinden
Buitenschoolse opvang is de vrije tijd van kinderen. Binnen het kader van mogelijkheden van de ruimte en de groep mogen kinderen hun vrije tijd zelf indelen. Ook biedt de pedagogisch medewerker dagelijks een voorbereide activiteit aan. Het kind is vrij om aan de activiteit mee te doen of liever zelf te spelen. We proberen dagelijks met alle kinderen buiten te spelen.
Tijdens het moment van vrijspel houden we uiteraard wel een oogje in het zeil. Kinderen moeten de tijd en de rust krijgen om te spelen. Het spel samen te organiseren en de regels samen af te spreken. We respecteren het kind wat even op zichzelf wil zijn. Daarentegen herkennen we ook het moment dat we kinderen juist willen stimuleren om samen te spelen. Sommige kinderen hebben soms net dat duwtje in de rug nodig om zich te bewegen in de groep.
Speelgoed op de BSO sluit aan op de leeftijd en interesse van de kinderen. Het speelgoed biedt ook diverse ontwikkelingskansen. Wij vinden het belangrijk dat er een goede balans is tussen speelgoed en improvisatie materialen zoals lakens, dozen, hout en degelijke zodat het kind ook zelf kan bouwen en improviseren in het spel. Ook drama en muziek hebben een plaats binnen onze opvang.
Computers en televisie zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van een kind. In onze opvang willen we echter juist het samenspelen en plezier met elkaar, stimuleren. Computers en TV gebruiken we dan ook alleen wanneer het passend is in het thema en passend is in de groepssamenstelling. De pedagogisch medewerkers hebben hier een duidelijke en bewuste rol in. Zij bepalen wanneer en hoelang de PC of TV gebruikt wordt en wat er bekeken of gespeeld wordt door welke kinderen.
Tijdens de schoolvakantieweken werken we in thema’s, die vooraf worden aangekondigd. In samenspraak met de kinderen wordt er een leuk activiteitenprogramma opgesteld. In de schoolvakanties is er ook ruimte voor het maken van uitstapjes in de omgeving. In sommige gevallen wordt er een kleine financiële bijdrage van ouders gevraagd voor het uitstapje. ONS-Domeintje draagt hier ook zelf in bij. De mogelijkheden van deze uitstapjes zijn uiteraard afhankelijk van het aantal kinderen maar ook van de beschikbaarheid van voldoende begeleiding. In de regel plannen we bij uitstapjes één pedagogisch medewerker per 6 kinderen. Maar deze richtlijn hangt uiteraard af van de leeftijd van de kinderen, de bekendheid die de pedagogisch medewerker heeft met de kinderen en de activiteit zelf. Het aantal kinderen wordt dan naar beneden bijgesteld op verantwoordelijkheid van de pedagogisch medewerker zelf.