Pesten/Plagen
ONS-Domeintje vindt het erg belangrijk om aandacht te hebben voor de verschillen tussen pesten en plagen en besteedt hier veel aandacht aan.
Iemand van zijn fiets aftrekken: dat kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als de kinderen aan elkaar gewaagd zijn: de ene keer doet de een iets onaardigs, een volgende keer is het de ander. Het is een spelletje, niet altijd leuk, maar nooit echt bedreigend. Door elkaar te plagen leren kinderen om met conflicten om te gaan. Het hoort bij het groot worden.
Pesten is geen eenvoudig probleem. Toch wil ONS-Domeintje pesten zo veel mogelijk bestrijden en dit is ook mogelijk zolang we het serieus nemen. Dit betekent dat kinderen moeten weten dat ze om hulp kunnen aankloppen bij de begeleiding. Voor de pedagogisch medewerkers betekent het, dat ze aandacht hebben voor de signalen van de kinderen. Ze luisteren naar wat de kinderen te vertellen hebben en daarover praten. Vijandig gedrag, zoals slaan, pesten en plagen wordt dus besproken. Er wordt ingegrepen als er een kind door een ander wordt geplaagd door: met de plager te praten, of bij herhaling van ongewenst gedrag hem daarop te wijzen en laten het kind erover nadenken. Daarna wordt het gedrag kort nabesproken en wordt de situatie daarmee afgesloten. Er moet steeds ruimte zijn om opnieuw te beginnen.